Ligetvári Anita - Noiseg.hu

Gyermekágy

A nagyszüleink és az előttük élő generációknál hetekig tartott a gyermekágyi időszak. Ebben az időintervallumban a fizikailag regenerálódó, és az újszülöttel testi és érzelmi kapcsolatot kialakító anyát a rokonság és a szomszédság támogatta. Az idősebb nők a tapasztalataikkal segítették az anyát a hétköznapjaikban, de a szülésélmény feldolgozásában is.
Sajnos ezt a támogatást a mai anyák már egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig élvezhetik.
Ezért az anyáknak fokozottan oda kell figyelniük a testük jelzéseire. Az intenzív hormonális és fizikai változások megterhelőek. Félelmek, szorongások alakulhatnak ki.
Ha a szülés körül negatív, a kismama számára traumatikusan megélt (vagy altatás miatt éppen nem megélt) események történtek, akkor PTSD (poszttraumás stressz szindróma) alakulhat ki, amelynek tüneteit nem szabad elhanyagolni, semmibe venni, szakemberhez kell fordulni (védőnő, dúla, családorvos pszichológus, pszichiáter).
Nagy különbség lehet a között, ahogy a szülés „valójában” történt, és ahogyan ezeket a történéseket maguk a nők megélték.
1994 óta megkülönböztetik a szülésélménnyel kapcsolatos és a szülés utáni PTSD-t, amelynek a hivatalos neve: PN-PTSD, a PN a postnatal (magyarul: szülésélménnyel kapcsolatos) rövidítése, a PTSD-FC utolsó két betűje pedig azt jelenti, hogy “following childbirth”, vagyis “szülés után”.
Nagyon fontos, hogy a családtagok az anya igényeit, érzelmi állapotát is figyelembe vegyék, és az anyának is fontos, hogy beszéljen érzéseiről, félelmeiről.

Közelgő események

  • Nincs esemény

Hírlevél feliratkozás

Rólam

ligetvari_anita_smallA pályaválasztás során a segítő szakmák felé húzott a szívem. Az ELTE­Természettudományi Karán végeztem mikrobiológus­technikusként, és hét évig dolgoztam a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Mikrobiológia Kutatócsoportjában. 2001-ben elvégeztem a MANTRA Alternatív Természettudományi Szabadegyetem 3 éves képzését, ahol parapszichológusi oklevelet szereztem. Ezzel párhuzamosan kezdtem el a Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet 3+1 éves képzését. 2003-ban transzperszonális pszichológus­légzéstréner oklevelet kaptam, amelyet ma már Transzperszonális Vivation­légzéstrénernek neveznek. 2008-ban kaptam meg a transzrelaxációs­terapeuta oklevelemet. 2011-ben a DONA (Észak Amerikai Dúlák Szövetsége) egyik oktatótanára, Debra PascaliBonaro által tartott posztpartum (gyermekágyi)dúla, majd 2012ben a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében Gyászcsoportvezető képzésen vettem részt. Jelenleg a LEA (Lelki Egészségvédő Alapítvány) győri, művészeti terápiás­foglalkoztató képzésén veszek részt. 2001 óta egyéni terápiákat, csoportokat, hétvégi műhelymunkákat, előadásokat vezetek és tartok.