Ligetvári Anita - Noiseg.hu

Várandósság

Régebben, amikor még bíztuk a testünkben történő folyamatokban és jobban tudtuk érzékelni testünk változásait, a mai modern terhességi tesztek nélkül is sok nő már a fogantatást is megérezte, és kapcsolatba tudott lépni a méhében fejlődő gyermekével.
Ma már ez sokkal nehezebb és idegenebb tőlünk. Sok felnőtt nőnek végig kísérve a magzati létében megélt eseményeket, láttam, és látom ma is a magány, az elhagyatottság miatt feltörő könnyeket, mert édesanyjuk vagy nem tudott, vagy nem akart kapcsolatba lépni velük. Emiatt sok életvezetési és érzelmi probléma alakult ki náluk. A várandósság fizikai támogatása mellet ugyanolyan fontos a testben, sejtszinten tárolt várandóssággal és szüléssel kapcsolatos információk feldolgozása is.
Ma már egyre jobban, de még mindig nem eléggé ismert téma, a méhen belüli elveszített ikertestvér témája. A várandósságok kb. 60%-a ikerterhességnek indul. Az egy vagy több magzat /testvér elveszítése, tudatalatti veszteségélménnyel jár. Az anya emiatt -számára is megmagyarázhatatlan ok miatt- nem tud érzelmileg közel kerülni a megszületett gyermekéhez. A testvér oldaláról pedig bűntudat, kapcsolati, életvezetési és siker építési nehézségek alakulnak ki az életben. A veszteségélmény tudatosítása, a virtuális, érzelmi elbúcsúzás segít a harag, bűntudat, örökös hiányérzet feldolgozásában, és egy tartalmasabb, boldogabb, sikeresebb élet felépítésében.

Közelgő események

  • Nincs esemény

Hírlevél feliratkozás

Rólam

ligetvari_anita_smallA pályaválasztás során a segítő szakmák felé húzott a szívem. Az ELTE­Természettudományi Karán végeztem mikrobiológus­technikusként, és hét évig dolgoztam a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Mikrobiológia Kutatócsoportjában. 2001-ben elvégeztem a MANTRA Alternatív Természettudományi Szabadegyetem 3 éves képzését, ahol parapszichológusi oklevelet szereztem. Ezzel párhuzamosan kezdtem el a Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet 3+1 éves képzését. 2003-ban transzperszonális pszichológus­légzéstréner oklevelet kaptam, amelyet ma már Transzperszonális Vivation­légzéstrénernek neveznek. 2008-ban kaptam meg a transzrelaxációs­terapeuta oklevelemet. 2011-ben a DONA (Észak Amerikai Dúlák Szövetsége) egyik oktatótanára, Debra PascaliBonaro által tartott posztpartum (gyermekágyi)dúla, majd 2012ben a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében Gyászcsoportvezető képzésen vettem részt. Jelenleg a LEA (Lelki Egészségvédő Alapítvány) győri, művészeti terápiás­foglalkoztató képzésén veszek részt. 2001 óta egyéni terápiákat, csoportokat, hétvégi műhelymunkákat, előadásokat vezetek és tartok.