Ligetvári Anita - Noiseg.hu

Érzelmi változások

A változókorban lévő nők, gyakran olyan változásokon mennek keresztül, mint a fiatal lányok tinédzser korban: néha ragyognak az optimizmustól, önbizalommal teltek és életvidámak, a következő percben viszont egy apróság miatt könnyekben törnek ki, ingerültek és mérgesek. Sok nő panaszkodik kimerültségre és koncentrációs problémákra.
Megváltozik a hangulati élet. A menopauzás nő ingerlékennyé, labilissá válhat, koncentrálóképessége csökkenhet, szélsőséges esetben akár öngyilkossági kísérletig fokozódó depresszió alakulhat ki, csökken a szexuális érdeklődése, alvászavarok jelentkezhetnek. Túl a hormonális viszonyok megváltozásán, mindezekben nagy szerepe lehet az öregedés érzéséből adódó önértékelési zavarnak is.
A változókor, tehát a változás megélésnek az intenzitását a rejtett, elnyomott veszteségélményeink, rosszul vagy meg nem élt nőiség, és a szexuális életünkben megélt, vagy éppen a meg nem élt öröm is befolyásolja.
A fizikai és a szélsőséges érzelmi tünetek enyhítésére érdemes önmagunkba nézni, keresni egy támogató női kört, illetve hagyományos vagy alternatív terápiát elkezdeni.

Közelgő események

  • Nincs esemény

Hírlevél feliratkozás

Rólam

ligetvari_anita_smallA pályaválasztás során a segítő szakmák felé húzott a szívem. Az ELTE­Természettudományi Karán végeztem mikrobiológus­technikusként, és hét évig dolgoztam a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Mikrobiológia Kutatócsoportjában. 2001-ben elvégeztem a MANTRA Alternatív Természettudományi Szabadegyetem 3 éves képzését, ahol parapszichológusi oklevelet szereztem. Ezzel párhuzamosan kezdtem el a Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet 3+1 éves képzését. 2003-ban transzperszonális pszichológus­légzéstréner oklevelet kaptam, amelyet ma már Transzperszonális Vivation­légzéstrénernek neveznek. 2008-ban kaptam meg a transzrelaxációs­terapeuta oklevelemet. 2011-ben a DONA (Észak Amerikai Dúlák Szövetsége) egyik oktatótanára, Debra PascaliBonaro által tartott posztpartum (gyermekágyi)dúla, majd 2012ben a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében Gyászcsoportvezető képzésen vettem részt. Jelenleg a LEA (Lelki Egészségvédő Alapítvány) győri, művészeti terápiás­foglalkoztató képzésén veszek részt. 2001 óta egyéni terápiákat, csoportokat, hétvégi műhelymunkákat, előadásokat vezetek és tartok.