Ligetvári Anita - Noiseg.hu

Frida Kahlo mellei és a szoptatás

Néhány napot töltöttünk férjemmel Prágában, és a szálloda ebédlőjében egy érdekes festmény tűnt fel a falon. Egy helyi művész hölgy Frida Kahlo-t (https://hu.wikipedia.org/wiki/Frida_Kahlo) festette meg dús, meztelen keblekkel. 

forás:www.remezcla.com

Az alkotás erőteljes és szemetvonzó volt, de elég furcsán hatott egy éttermi közegben.

Mivel a nőiség életszakaszain megakadt, megtorpant nőkkel foglalkozom, sokszor szembe jön velem a “hol szoptathatja meg az anyuka a kisbabáját” kérdés? Csak a lakásban, vagy egy elszaprált helyen? Ne adj isten egy gyorsétteremben is, ahol mások is esznek?

Ezen kérdés mentén elkezdtem figyelni, hogy a reggelire érkező emberek hogyan reagálnak az alkotásra. Zavarja-e őket a meztelen női mell látványa evés közben?

Ami feltünt, hogy a női vendégek nagy része előkapta a telefonját, és lefényképezte az alkotást, tehát őket nem zavarta, sőt még tetszett is nekik. Egy párt se láttam összesúgni, hogy na, de kérem ez már meg itt micsoda gustustalanság vagy illetlenség! Persze lehet, hogy fent a szobájuk védelmében már megengedték maguknak az érzelemnyílvánítást….de a kép még mindig fent volt a falom.

A férfiak szemében inkább zavartságot, és elkerülő nézéseket láttam. Mivel sem az idő, és sem a hely nem volt megfelelő a közvéleménykutatásra, ezért sajnos nem tudtam megkérdezni, hogy zavarja-e őket, ha egy anyuka nyílvános helyen vagy étteremben megszoptatja a kisbabáját? Ha így van, akkor mi és miért zavarja?

Innentől kezdve persze másodpercenként születtek bennem az újabb kérdések. Vajon, akiket zavar a szoptató nő látványa, részesültek-e az édesanyjuk anyatejéből? Volt-e elég tejük az édesanyjuknak? Adódtak-e akadályok az édesanyjuknák a tejteremelésben? Lehet, hogy a nyíltan szoptató anyák látványa egy régi kudarc, éhségérzet, figyelem vagy szeretet hiány tudatalatti fájdalmas emlékét aktivizálja, és ezért jön fel az ellenállás és felháborodás érzése?

Ha ennyire nem zavarta az embereket a meztelen női mell látványa a reggelizés közben, akkor miért zavarja egy félig -vagy annyira sem kivillanó- mell, és az abból jóízűen táplálkozó baba látványa?

Forrás: www.thepennyhoarder.com

Itt összeért az asztrológiában használt női mell két aspektusa. Az egyik a vénuszi, ami a női mell szexuális, erotikus jellegét mutatja, ahogy hat a férfira. A másik pedig a holdi aspektus, ez az anyai táplálást mutatja. Mindkettőnek megvan a helye és az ideje az életben. De valahogy ez, a mai kifordult világunkban is fordítva működik, hiszen nem ütközünk meg az óriásplakátokról, és más frekventált csatornákból szinte az arcunkba ömlő, félig vagy annyira sem takart mellektől, de a mell holdi aspektusát élő anyát érheti -és éri is- kemény támadás.

Megkérdeztem a férjemet is, hogy ő férfiként hogyan látja. Azt mondta, hogy ha ugyanazt a női mellett látja a két különböző helyzetben, akkor benne is két érzés indul el. Egy csinos nő felpolcolt és kevésbe takart mellei vénuszi, tehát erotikus jeleket küldenek felé, de ha ugyanezt a hölgyet látja diszkréten szoptatni, akkor eszébe sem jut az erotikus oldal, hanem az anyaság -Hold- aspektusa merül fel benne, pedig ott is kivillan a gömbölyded mell egy része.

Tehát érdemes feltenni magunkban a kérdést, hogy zavar-e a női mell bármelyik aspektusa? Ha zavar, akkor ott belül, a tudat mélyén még megoldandó, feldolgozandó érzés és feladat vár!

Közelgő események

  • Nincs esemény

Hírlevél feliratkozás

Rólam

ligetvari_anita_smallA pályaválasztás során a segítő szakmák felé húzott a szívem. Az ELTE­Természettudományi Karán végeztem mikrobiológus­technikusként, és hét évig dolgoztam a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Mikrobiológia Kutatócsoportjában. 2001-ben elvégeztem a MANTRA Alternatív Természettudományi Szabadegyetem 3 éves képzését, ahol parapszichológusi oklevelet szereztem. Ezzel párhuzamosan kezdtem el a Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet 3+1 éves képzését. 2003-ban transzperszonális pszichológus­légzéstréner oklevelet kaptam, amelyet ma már Transzperszonális Vivation­légzéstrénernek neveznek. 2008-ban kaptam meg a transzrelaxációs­terapeuta oklevelemet. 2011-ben a DONA (Észak Amerikai Dúlák Szövetsége) egyik oktatótanára, Debra PascaliBonaro által tartott posztpartum (gyermekágyi)dúla, majd 2012ben a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében Gyászcsoportvezető képzésen vettem részt. Jelenleg a LEA (Lelki Egészségvédő Alapítvány) győri, művészeti terápiás­foglalkoztató képzésén veszek részt. 2001 óta egyéni terápiákat, csoportokat, hétvégi műhelymunkákat, előadásokat vezetek és tartok.