Ligetvári Anita - Noiseg.hu

Mire jó a sejtmemória?

Ma már nagyon sokat és nagyon sok témában olvashatunk a sejtmemória létezéséről, hatásáról és működéséről. A légzésterápiában ezzel, a sejtben megőrzött negatív emlékekkel, érzelmi lenyomatokkal dolgozunk. Speciális, de egyszerű légzéskombináció segítségével a testérzet szintjére felhozhatjuk és ott kijavíthatjuk a sérült mintázatokat, traumatikus élmények során átélt érzelmeket.

smile

Egyik alkalommal egy kamaszlánnyal dolgoztam, aki évek óta tartó irracionális félelmet és szorongást érzett. Egy régóta stagnáló -de leginkább rombolónak nevezhető- párkapcsolata volt, és bár az eszével tudta, hogy nincs jövője ennek a párkapcsolatnak, de többszöri próbálkozás ellenére sem tudott véglegesen kilépni belőle. Az első életmintázatunk -hogyan reagálunk a világ ingereire, történéseire- a fogantatástól a megszületésünkig tartó időszakban alakul ki, és mivel ő császármetszéssel született úgy gondoltam, hogy az anyától való gyors és traumatikus elválás oka lehet a mostani párkapcsolati krízisének.

A császárral született babákra jellemző, hogy a közös anyai véráramon keresztül rájuk is hat a fájdalomcsillapító és az érzéstelenítő. Emiatt a születéskor a babák végtagizmai kisebb-nagyobb mértékben görcsös tartásban vannak. A sejtmemória az izomsejtekben is őrzi a fizikai és az érzelmi lenyomatokat. Amikor a légzésfolyamatban elérkeztünk az anyától való elváláshoz, a megszületéshez, az ő karja is spontán ebbe a tartásba állt be. Néhány perc után feloldódott ez a görcs, de ez megmutatta, hogy egészen addig hordozzuk a megélt fizikai és érzelmi hatásokat, amíg fel nem dolgozzuk azokat. Sok újjászületési folyamatot láttam, megéltem és vezettem már, de a legjobban ennél a folyamatnál érzékelhettem a sejtmemória jelenlétét és működését.

Dehogy ne csak a terapeuta szakmai öröméről szóljon ez az írás, hanem kedves fiatal embertársunk öröméről is, az ő történetének folytatásával fejezem be. Két hét múlva le tudta zárni a kapcsolatát. Néhány hónapig egyedül volt, a magánnyal kapcsolatos félelmei is megszűntek, és lassan egy éve találkozott azzal a fiúval, akivel emelik, inspirálják egymást a kapcsolatukban.

És boldogan éltek, míg meg nem haltak. 🙂

Közelgő események

  • Nincs esemény

Hírlevél feliratkozás

Rólam

ligetvari_anita_smallA pályaválasztás során a segítő szakmák felé húzott a szívem. Az ELTE­Természettudományi Karán végeztem mikrobiológus­technikusként, és hét évig dolgoztam a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Mikrobiológia Kutatócsoportjában. 2001-ben elvégeztem a MANTRA Alternatív Természettudományi Szabadegyetem 3 éves képzését, ahol parapszichológusi oklevelet szereztem. Ezzel párhuzamosan kezdtem el a Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet 3+1 éves képzését. 2003-ban transzperszonális pszichológus­légzéstréner oklevelet kaptam, amelyet ma már Transzperszonális Vivation­légzéstrénernek neveznek. 2008-ban kaptam meg a transzrelaxációs­terapeuta oklevelemet. 2011-ben a DONA (Észak Amerikai Dúlák Szövetsége) egyik oktatótanára, Debra PascaliBonaro által tartott posztpartum (gyermekágyi)dúla, majd 2012ben a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében Gyászcsoportvezető képzésen vettem részt. Jelenleg a LEA (Lelki Egészségvédő Alapítvány) győri, művészeti terápiás­foglalkoztató képzésén veszek részt. 2001 óta egyéni terápiákat, csoportokat, hétvégi műhelymunkákat, előadásokat vezetek és tartok.