Ligetvári Anita - Noiseg.hu

Párkapcsolat

A párkapcsolat lehet támogató, de visszatartó erő is személyes életünkben. A mellettünk lévő partner mindig tükrözi, hogy mi hol állunk a saját nőiségünk, női mivoltunk elfogadásában, illetve hol álltunk, amikor létrejött a párkapcsolat. Ez természetesen a másik fél oldaláról is ugyan így van.
A felmerülő problémák, feszültségek mélyén a partnerekben külön-külön hozott párkapcsolati, férfi-női együttműködési modellek állnak. Ezért a párkapcsolati problémát mindig az egyén női illetve férfi identitás, önelfogadás, önszeretet oldaláról kell megközelíteni. A párkapcsolatban való együttműködés és fejlődés akkor tud változni, amikor a sérült személyes életmintázatok felismerésre és kijavításra kerülnek.
Nagyon fontos alapja a párkapcsolat működésének, hogy mennyire tudtunk szüleinkről leválni, ők el tudtak-e engedni minket? Van-e bűntudat az elválás, a szexualitás, a felnőtté válásunk, a szülőktől való (egészséges) eltávolodásunk miatt. Ezek a sérült, félelemmel és bűntudattal átitatott mintázatok okozhatnak akár elköteleződési, szexuális, fogantatási, szülési, illetve szülői szerepekbe való integrálási nehézségeket is.
A párkapcsolatban ugyanúgy egy fejlődési ívet láthatunk, mint az életszakaszokban. Amikor a párkapcsolat elérkezik az aktuális „életszakaszának” végéhez, a továbblépés előtt krízis keletkezik. Ennek mértéke és megoldási nehézsége attól függ, hogy a párok mennyi energiát fektettek önmaguk, illetve a párkapcsolatuk fejlődésébe az előző években. Ennek függvényében van szükség rövidebb-hosszabb távú külső szaksegítségre. Az önmagunkba és a párkapcsolatba fektetett energia határozza meg, hogy egy kis rendet kell rakni, vagy az összeomlás utáni romokat kell eltakarítani.

Közelgő események

  • Nincs esemény

Hírlevél feliratkozás

Rólam

ligetvari_anita_smallA pályaválasztás során a segítő szakmák felé húzott a szívem. Az ELTE­Természettudományi Karán végeztem mikrobiológus­technikusként, és hét évig dolgoztam a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Mikrobiológia Kutatócsoportjában. 2001-ben elvégeztem a MANTRA Alternatív Természettudományi Szabadegyetem 3 éves képzését, ahol parapszichológusi oklevelet szereztem. Ezzel párhuzamosan kezdtem el a Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet 3+1 éves képzését. 2003-ban transzperszonális pszichológus­légzéstréner oklevelet kaptam, amelyet ma már Transzperszonális Vivation­légzéstrénernek neveznek. 2008-ban kaptam meg a transzrelaxációs­terapeuta oklevelemet. 2011-ben a DONA (Észak Amerikai Dúlák Szövetsége) egyik oktatótanára, Debra PascaliBonaro által tartott posztpartum (gyermekágyi)dúla, majd 2012ben a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében Gyászcsoportvezető képzésen vettem részt. Jelenleg a LEA (Lelki Egészségvédő Alapítvány) győri, művészeti terápiás­foglalkoztató képzésén veszek részt. 2001 óta egyéni terápiákat, csoportokat, hétvégi műhelymunkákat, előadásokat vezetek és tartok.